Rólunk

A Be-Zoo Kft a Fővárosi Állat és Növény Kert területén „kis szikla” néven ismert mesterséges építményen 2004-től üzemel. A főbejárattal szemben kb. 100 méterre helyezkedik el a fókák és a jeges medvék kifutója felett. A szerencsésebb vendégeink egy finom lángos és egy jó hideg ital fogyasztása közben a fóka show-t a teraszról tekinthetik meg. Vendéglátó egységünk- bár büfé jelleggel üzemel- a terasz adta lehetőségeket kihasználva kényelmesen asztalnál ülve, felszolgálva fogyaszthatják el vendégeink a megrendeléseiket mindannak ellenére, hogy tipikus  street-food, vagyis kézzel fogyasztható ételekről beszélünk. Bár „csak” lángost és palacsintát forgalmazunk abból viszont sok félét.

Lángos tésztát négy-féleképpen készítjük: hagyományos-lángos, kenyér-lángos, lepény-lángos és az újdonság a Cipó-lángos. Ezeket számtalan feltéttel variálva több mint 40-féle frissen sült lángosból választhatnak vendégeink. Palacsintáinkat is természetesen minden nap frissen, helyben kézzel sütjük. A kis-vendégeink meg szokták jegyezni, hogy „ez olyan finom, mint amit a mamám süt nekem!” 😊

Honnan jött az ötlet, hogy lángos sütéssel szeretnél foglalkozni?

Szakácstanúló koromban az Örs-Vezér téren lévő nagy bútor-áruház (IKEA) helyén a butik soron volt Csünti-lángos sütője, ott tanultam meg nyári szünetemben a lángos sütés fortélyait. Az alapok innen erednek és aztán a több tízezer lesütött lángos tökéletesítette a receptet.

Kétféle ember él a világon, aki szereti a lángost, és aki még nem ismeri!

Miért erre a helyszínre esett a választás?

A „Jókor jó helyen” tipikus esete volt.

Az Állatkert éttermében egy teljesen más jellegű üzleti megbeszélésre voltunk hivatalosak mikor az étterem üzemeltetője megkérdezte vendéglátónkat, hogy ismer-e valakit, aki lát benne elég lehetőséget, fantáziát és tovább üzemeltetné a teraszt? Én mindkettőt megláttam benne s így egy régi elképzelésemet váltottam valóra.

Milyen specialitásokkal, ételekkel várjátok vendégeiteket?

A lángos maga: A Tradicionális Magyar specialitás.

Sajnálatos módon nem tudunk mindenki szája -íze szerint főzni. Kinek a pap, kinek a papné! Nálunk a nagy többség igényének megfelelően egy kicsit vastagabb, húsosabb tésztával dolgozunk. Próbáljuk a ropogós rész nélkül sütni. Természetesen kérés esetén nem okoz gondot kicsit jobban kinyújtani a tésztát és ropogósra sütni a lángost. Tésztánk kovásszal (langyos víz, élesztő, cukor) és BL-55 búzalisztből készül sóval ízesítve. A nagy forgalomra való tekintettel sajnos nem tudunk főtt burgonyával krumplis lángost készíteni, pedig nincs is annál jobb!

A boltunk különlegessége talán, hogy „Amit lángos-tésztából lehet” azt mi elkészítjük.

A tésztát négy-féleképpen sütjük:

  1. Hagyományos lángos, bő olajban sült lángos
  2. Kenyérlángos, nyers tésztát tepsibe nyújtjuk, megszórjuk minden jóval és forró sütőben sütjük
  3. Lepény-lángos, a tésztát rost lapon sütjük, majd félbe hajtva töltjük minden jóval.
  4. Cipó-lángos (láng-ger), a megkelt tésztát nyújtás nélkül forró kemencében cipóformára sütjük majd saláta alapra, kemencében sült tépett-malac vagy szárnyas húst halmozunk és friss coleslaw-salátával tálaljuk.

Mik az elképzelések a jövőre nézve?

Szezonban 5-6 kollégával állunk rendelkezésre a „gondtalan” gyors kiszolgálás érdekében viszont az Állatkerten belül korlátozottak a lehetőségeink terjeszkedésre így a jövőre nézve marad célkitűzésnek az eddigi cél: Amit csinálunk, azt csináljuk a legjobban!

A vállalkozás a helyszínen, belső műszaki fejlődésen esett át. Amit lehetett és a munka fázisok technológiai részei engedték azt mára gépiesítettünk. A célunkat elértük, képesek vagyunk a gép parkot 100%-os kihasználtsággal üzemeltetni. Hétvégénkként és a nyári szezon alatt mikor nyitástól záróráig hosszú sorok állnak akkor szükség is van ekkora teljesítmény kihasználtságra.